מקטע מספר 1 : מנאות סמדר לשחרות

על ידי | 31 אוקטובר, 2017

מרחק: 21.5 ק"מ
תוואי המסלול: עליות וירידות מתונות, גבעות נמוכות.
זמן הליכה משוער: כ-8 שעות.
שעת התחלה מומלצת: לא מאוחר מ0800 בבוקר.
נקודות מים לאורך המסלול: בנקודת התחלה – פונדק נאות סמדר ונקודת הסיום – שחרות.
צל: מועט, בשולי הגבעות ומתחת לעצי השיטה בהתאם לשעה ביום.
מפה: מצורף קישור

תיאור השביל:
בחלקו האחורי של פונדק נאות סמדר נמצא סימון "שביל ישראל לאופניים", שאלו את עובדי הפונדק. השביל עובר במגוון נופי מדבר של גבעות גיר וקירטון נמוכות וערוצי נחלים רדודים.

נתחיל את ההליכה לאורכו של ערוץ נחל רדוד ונעלה בשביל בהליכה מתונה. לאחר כחצי שעה, נגיע לאוכף ממנו נשקף נוף הגבעות. מהאוכף נתחיל בירידה אל עבר נחל איה, לאחר כחצי שעה נוספת, נגיע למפגש שבילים – "שביל ישראל לאופנים" ושביל המסומן בצבע כחול. נמשיך במגמה כללית דרומה, לאורכו של הנחל, לאחר כשעה (2.5 ק"מ) של הליכה נתחיל במגמה של טיפוס מתון וירידות קלות לסירוגין החוצים ערוצי נחל קטנים.

הירידה האחרונה תביא אותנו אל נחל כסוי. נחל רחב ובו תלוליות חול יפות עם צמחיה נמוכה. נחצה את הנחל ונתחיל בטיפוס של כ-60 מטרים בגובה אנכי, אל עבר הר פרוט (שיא גובה 505 מטרים). העלייה אורכת כעשרים דקות. לאחר העלייה, נמשיך מערבה על ההר ונתחיל לגלוש אל עבר הדיונות של חולות כסוי, שם ייפגש "שביל ישראל לאופניים" עם השביל המסומן אדום.

חולות כסוי הן מקום מצוין ליהנות מהטבע, לחלוץ נעלים, לטפס לפסגת הדיונות, לרוץ, להתגלגל ולחזור לחוויות ימי הילדות. לאחר מנוחה, נמשיך עם "שביל ישראל לאופנים" המתלכד עם השביל האדום, ההליכה לאורך דרך עפר נוחה ורחבה. סביר מאוד לפגוש כאן קבוצות מטיילים. לאורך השביל 4 נקודות לינה במשטחי חול וסלע ללא תשתית נוספת. אלו נקודות המאושרות גם בהדלקת מדורה קטנה. ההליכה בדרך העפר אורכת כשעה (2 ק"מ) והיא נפגשת עם "שביל ישראל" והכביש המוליך ליישוב שחרות ולנמל תעופה עובדה. מנקודה זו ימשיך השביל שלנו לאורך סימוני "שביל ישראל" ואנו ניפרד מ"שביל ישראל לאופניים".

הליכה נינוחה של 3 ק"מ, בצדו המזרחי של הכביש, לאורך סימוני "שביל ישראל" תביא אותנו אל אתר העתיקות המכונה "מקדש הנמרים". זהו אתר עתיקות בבקעת עובדה, מראשית התקופה הכלכוליתית (אלף החמישי לפני הספירה) ובו אזור תחום עם אבנים ניצבות ומתחם נוסף המתאר 17 דמויות של נמרים. חוקרי האתר פירשו את דמויות בעלי החיים כנמרים בגלל הזנבות המורמים כלפי מעלה, למעט חיה אחת השונה בתיאורה, זנבה קצר ופונה כלפי מטה, ולחיה קרניים ישרות ומקבילות. על פי החוקרים, שימש המקום כמקדש עבור נוודי המדבר הקדומים.

מ"מקדש הנמרים" נמשיך בהליכה לאורכו של שביל ישראל, במגמה כללית מזרחה, הליכה בנחל שחרות לאורך כ-2.5 ק"מ ולצד השביל נפגוש אתרי עתיקות רבים. אתרים אלו כוללים מתחמי אבן מסוגים שונים. ארכיאולוגים מסווגים את האתרים למצבות, נקודות חנייה, ומתחמי פולחן שונים. חלק מן האתרים מסומנים בשטח עם שלטי פח קטנים עליהם רשום בשפה העברית אתר עתיקות. לאורכו של נחל שחרות ישנם מקבצים יפים של עצי שיטה, המזמנים מנוחה בצלם. השביל נפרד מנחל שחרות והוא ממשיך בין ערוצי נחלים קטנים לשלוחות מתונות עוד כ2.5 ק"מ נוספים. חולפים לצדו של אתר עתיקות בולט בנוף ובו מצבות עומדות ומתחם אבנים עגול. מתחם זה פורש גם הוא כאתר פולחני. מנקודה זו, השביל ממשיך לכיוון כביש הגישה ליישוב שחרות. בנקודה בה "שביל ישראל" פוגש שביל המסומן ירוק, יש לחצות את הכביש דרומה. הליכה בת מספר דקות תביא אתכם אל "חניון נוודים". את החניון ניתן לראות מהשביל, מאהל המשתלב בנופי המדבר.

הידעת:
חולות כסוי הן דיונות ייחודיות בשל הרכב החול שנוצר מבלייה של סלעים גירניים ולא סלעי יסוד בדומה למרבית הדיונות בעולם. בבדיקת מעבדה ניתן לראות תחת מיקרוסקופ שברי מאובנים זעירים, זו הסיבה שהחולות לבנים נקיים ואין בהם צבעי אדום או ורוד שמקורם בבלייה של סלעי גרניט.

נקודת לינה: חניון נוודים
חניון מדברי המשתלב היטב בנופי המדבר, במקום מים ואפשרות לרכישת ארוחות. עמיר גדנאור, מפעל החניון ומורה דרך ואנשי החניון ישמחו להסביר על המשך שביל ההליכה והמנהלות הנדרשות, יספקו לכם מים לשתייה וניתן לרכוש במקום מצרכי מזון פשוטים לימי ההליכה הבאים.

הממשיכים ביום הטיול הבא עד חניון באר מילחן (מקטע מספר 2) , נדרשים לדאוג לאספקת מים ליום ההליכה הבא על ידי סחיבה או מנהלות, אנשי החניון מספקים שירות זה.

טלפון נייד: 052-3351357

טלפון נוסף: 054-4956030

טלפון: 08-6373218

דוא"ל: gadnaor@zahav.net.il

דוא"ל נוסף: camel1985@gmail.com

אתר אינטרנט: https://www.camel-riders.com/