נחל נדר הינו נחל בכרמל שראשיתו ממערב לאוניברסיטת חיפה והוא נשפך לנחל גלים, כקילומטר וחצי מזרחית לטירת הכרמל. זהו נחל אכזב, הנשטף בכמויות מים בעונת הגשמים. זרימות אלו מרוות את מי התיהום והן פורצות במעיינות טבעים לאורך הנחל.
הנחל מכונה גם "נחל שלושת המעיינות" אך שני מעיינותיו העליונים (עין נדר ועין קנים) ייבשו, עקב שאיבות יתר במי התהום של הכרמל. בעונת החורף מעיינות אלו נובעים מחדש, אולם בצורה דלה בלבד. עין קדם, הוא המעיין הנובע איתן שנותר בנחל. מעניין לציין ששמו הפוך למיקומו, קדם הוא המזרח, אך זהו המעיין המערבי מן השלושה והוא שופע כל ימי השנה. עין קדם הוא מעין שכבה התחום בטון ומימיו מועברים בצינור. הניקבות נחצבו כנראה כבר בתקופה הרומית בכדי להגביר את שפיעת מימיו לטובת אספקת מים סדירה להתיישבות שהיתה במקום. בתקופה העותמאנית, מי המעיין הוזרמו לכפר הערבי טירת א-לוז על ידי אמת מים בנויה, שרידיה נראים גם כיום בגדתו הצפונית של הנחל. מומלץ לחפש בתקרת פתח המעין את שפע המאובנים המעידים על דרך היווצרות המסלע בים הקדום.
במורד אפיק הנחל גדל עץ שקמה ענקי ומרהיב ביופיו (היקף הגזע כ-6 מטרים). מעניין הדבר כי תושבי הכפר הערבי טירה, שהרבו לכרות עצים בסביבה לא פגעו בעץ זה, ייתכן משום שיחסו לו קדושה רבה. לפני מספר שנים, חלה העץ וענפיו נכרתו, כיום ניתן לראות את הגדם בלבד.
הגעה למסלול: למגיעים ברכב יש לחנות בחניון טללים הסמוך לאוניברסיטת חיפה, ורכב נוסף בשכונה המזרחית של טירת כרמל. יתרון גדול הוא שניתן להגיע לתחילת המסלול בתחבורה ציבורית אל אוניברסיטת חיפה וגם בקצה המסלול, קו 47 של טירת כרמל יביא אתכם לתחנה המרכזית חוף הכרמל.
הנחל מסומן בחלקו העליון בסימון שבילים לבן-שחור-לבן (שביל טיולים מספר 4168) ובחלקו התחתון בסימון שבילים לבן-כחול-לבן (שביל טיולים מספר 4166). אורך המסלול כ-4 ק"מ בדרגת קושי קלה עד בינונית לאוהבי לכת. חלקו הראשון של קטע המסלול עובר באזור מוצל ע"י עצי אורן 1999 ועשיר בשיחי מרווה, אזוב, לוטם, סירה קוצנית ובאביב בפריחה מרשימה מאוד של כלניות, כרמלית נאה ופרחים רבים נוספים.
במעין קדם מומלץ לבצע הפסקת פיקנייק ורחצה במעיין, שימו לב שהכניסה לניקבה דרך פתח הבטון קשה ואף מסוכנת, יש להביא פנסים. מנקודה זו ממשיך המסלול לרדת עד נחל גלים המוביל לסיום המסלול בשכונה המזרחית של טירת הכרמל.
מעין קדם לטירת הכרמל המסלול חשוף כולו אך לאורכו בוסתנים ובהם עצי חרוב, תאנה, זית והדרים. מתחתית נחל נדר, בחיבור לנחל גלים, ניתן לראות את הפתח הצפוני של מערת אורנית והמצוק היפה בתוכו היא נמצאת.
פרסום המסלול בעיתונות המקומית בטירת כרמל לטובת עידוד טיילות חברתית הסמוכה למקום המגורים
מסלול הטיול
טיול מהנה.
כתב: יוני שטרן, מורה דרך ויועץ תיירות